СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

Доркбот-София

да правиш странни неща с електричество

Четвъртата среща на Доркбот София

28 април, червъртък, от 19 ч.

the fridge (ул.”Овче поле” 122)

В началото бе Дъглас Репето, който създава Доркбот-Ню Йорк:
“Ежемесечна среща на творци (саунд/изображение/каквото и да е), дизайнери, инженери, студенти и други заинтригувани хора от Ню Йорк, които по един или друг начин имат отношение към създаването на електронно изкуство (в най-широкия смисъл на понятието)”

След дълго прекъсване на срещите, Доркбот София се завръщат. Рене Беекман заедно с екипа на Роботев поемат инциативата по организирането. Първата от ежемесечните срещи на програмисти, дизайнери, инженери и хоби маниаци ще се проведе на 28 април в пространството на The Fridge на ул.”Овче поле” 122 от 19 ч.

От тази пролет София отново е част от дългия списък на Доркбот (http://dorkbot.org/) – наред с Лондон, Барселона, Лисабон, Гент, Линц, Сиатъл, Сан Франциско, Чикаго, Ню Йорк, Бахия, Мумбай, Мелбърн, Измир, Пекин, Барселона, Филаделфия, Токио, Будапеща, Лима, Богота, Монтреал, Вашингтон, Атина, Париж, Салвадор, Копенхаген, Брюксел, Милано, Хонг Конг, Буенос Айрес, Шанхай, Рим и много други.

На първата ни за 2011 година среща ще имаме удоволствието да видим Ангел Петков от Кинетик. Той е художник, който изработва кинетични скулптори. Те са задвижвани от електричество, а понякога и контролирани от публиката. Той ще ни разкаже малко повече за това, как работят тези подвижни скулптори.

Вторият ни участник е Валентин Николов. Валентин има докторска степен по роботика. Занимава се с електроника и програмиране. Той ще ни представи темата „Киборги – митове или реалност”. По време на своята презентация ще ни покаже някой от проектите по биороботика, над които работи, един от които е хлебарка киборг.

Третият презентатор е един от организаторите Симеон Янчев. Той ще говори на тема „Електроника и електричество за постигане на политически цели”. Той ще ни представи работата си по критическия пърформанс на руския художник бежанец Олег Мавромати. За да провери общественото мнението по въпроса и нагласите към модерното изкуство, Мавроматти създава онлайн пърформанса “Свой/Чужд”.

Какво е Доркбот-София

Целта на поректа:

  • да даде на творци/програмисти/инженери възможност да чуят неформалното мнение на своите колеги
  • да се създаде форум за представяне на нови произведения на изкуството/технологии/ софтуер/ хардуер
  • да помогне в установяването и поддържането на сътрудничество между хора от различни професионални области и интереси
  • да ни даде на всички възможност да видим интересните неща, върху които работят нашите съседи

Срещите на Доркбот София ще се състоят през последната седмица от всеки месец. За пролетта на 2011 са подготвени три срещи – през април, май и юни.

Доркбот София се организира и координира от Рене Беекман, Албена Баева и Роботев в партньорство с the fridge.
Повече информация за проекта и презентаторите на: http://dorkbot.org/dorkbotsofia или от Рене Беекман, тел. 088 8872524, ел. поща dorkbotsofia@dorkbot.org.