СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

Доркбот София #12
да правиш странни неща с електричество

27 септември (четвъртък) от 19 ч.
Червената къща (ул. “Любен Каравелов” 15)

В началото бе Дъглас Репето, който създава Доркбот Ню Йорк:
“ежемесечна среща на творци (саунд/изображение/каквото и да е), дизайнери, инженери, студенти и други заинтригувани хора от Ню Йорк, които по един или друг начин имат отношение към създаването на електронно изкуство (в най-широкия смисъл на понятието)”

Първата среща на Доркбот София за новия сезон ще се проведе на 27 септември от 19 ч. в Червената къща на ул. “Любен Каравелов” 15 в зала “Пеша Николов”. Наши гости ще са Екатерина Данаилова, Албена Баева и Михаил Врачански.

Албена Баева и Петя Боюкова основават Runabout project през 2009 година. Те работят с различни творци, които искат да експериментират и да обогатяват изразните си средства. За целта изработват нови инструменти, които изследват границите между пърформанса, звука и визуалната интерпретация. В последния си проект те работят с Александър Манджуков и София Георгиева и създават интерактивния танцов спектакъл “Азамен”. За него изработват специални косюми, които улавят движението на танцьорите и им дават възможност да създават и контролират звук. Какъв е звукът, как работят костюмите, какви са предизвикателствата и предимствата на тази технология ще разберем от тяхната презентация.

Екатерина Данаилова е студент в магистърската програма “Дигитални изкуства” в Националната художествената академия. Интересува се от музика, програмиране и интерактивни системи.Тя ще разкаже за своя проект “Сърцето”. Това е музикален инструмент, направен за студентския фестивал на пърформанса “Шах с пешката”. Екатерина ще ни демонстрира как се свири на сърце и ще ни разкаже повече за това как е направила инструмента.

Михаил Врачански не за пръв път представя своя интересна идея на Доркбот. Той е ученик от 11 клас в СМГ. Любимото му занимание е хоби роботиката и електрониката. Участва в състезания за Лего роботи First Lego League и сумо-роботи. Той ще представи “Умна нощна лампа”. За този проект Михаил работи в тандем с баща си Ивайло Врачански и дядо си Васил Врачански. Това е лампа за спалня, която се управлява с помахване на ръка, свети само към човека, който има нужда от нея и може да “вижда” дали някой става в тъмното, като в този случай пуска слаба светлина. Лампата е реализирана на базата на Ардуино, като допълнително е разработена мощната верига за управление на светодиодните ленти.

Срещите на Доркбот София се състоят през последната седмица от всеки месец. Повече за презентаторите, както и архив на предишните срещи може да намерите на сайта ни: [http://dorkbot.org/dorkbotsofia/]
Всеки който иска да участва в следващите срещи на Доркбот София, може да прати предложение на dorkbotsofia@dorktbot.org.

Какво е Доркбот София
Доркбот София стартира през 2004г. След 7 години прекъсване проектът се завръща отново на софийската сцена. Доркбот София е част от световната карта на разпространение на международния проект Доркбот от 2004 година, наред с Лондон, Барселона, Лисабон, Гент, Линц, Сиатъл, Сан Франциско, Чикаго, Ню Йорк, Бахия, Мумбай, Мелбърн, Измир, Пекин, Барселона, Филаделфия, Токио, Будапеща, Лима, Богота, Монтреал, Вашингтон, Атина, Париж, Салвадор, Копенхаген, Брюксел, Милано, Хонг Конг, Буенос Айрес, Шанхай, Рим и много други.

Целта на поректа:

  • да даде на творци/програмисти/инженери възможност да чуят неформалното мнение на своите колеги
  • да се създаде форум за представяне на нови произведения на изкуството/технологии/ софтуер/ хардуер
  • да помогне в установяването и поддържането на сътрудничество между хора от различни професионални области и интереси
  • да ни даде на всички възможност да видим интересните неща, върху които работят нашите съседи

Доркбот София се организира и координира от Рене Беекман, Албена Баева и Роботев в партньорство с Червената къща.

За повече информация:
имейл: dorkbotsofia@dorkbot.org
Рене Беекман тел. 088 887 25 24
Албена Баева тел. 088 686 11 02

Архив на съобщенията, изпращани до медиите по повод Доркбот-София

Доркбот София #10 април 2012г
Доркбот София #8 октомври 2011г
Доркбот София #7 септември 2011г
Доркбот София #6 юни 2011г
Доркбот София #5 май 2011г
Доркбот София #4 април 2011г
Доркбот София #3 юни 2004г
Доркбот София #2, май 2004г
Доркбот София #1, април 2004г

Извадки от пресата
Култура, БНТ телевизия, септември 2011г.
Денят, TV+ телевизия, май 2011г.
ПАНАИР НА ЧУДЕСАТА – Sofia Live 27 април 2011г. ( local copy: png)
The New Yorker, САЩ, 31 май 2004г. (pdf)
БНР, 25 май 2004г. (mp3)
БиБиСи българска секция, 11 арпил 2004г.
Дневник, 7 апирл 2004г. (jpg)
7 Дни телевизия, април 2004г.
Дарик Радио, април 2004г.