Шестата среща на Доркбот София се състоя на 23ти юни от 19 ч. в the fridge на ул.”Овче поле” 122. Имахме удоволствието да ви представим проекта на Емилиан Лалев “Очила за сънища”, музикалните столове от пърформънса “Seat&Beat” на група 10.11 и тайната зад звуковата инсталация ”Теле-олтар” на Берлинското дуо Sofar channel.

Sofar channel са американците Мара Голдуин и Максфилд Гасман. Те работят заедно от две години и тяхната сфера е музиката. Показаха ни как с проста, “Направи си сам” електроника одухотворяват своите звукови скулптури. Те използват допира на публиката, за да затворят тяхната електронна схема. По този начина превъщат човешкото тялото в резистор, а допира в индивидуален звук.

Sofar channel с Мара Голдуин и Максфилд Гасман @Доркбот София, 2011

Очилата за сънища на Емилиан Лалев имат вграден безжичен интерактивен сензор за фазите на REM съня, който отчита безконтактно движението на клепачите по време на съня с бързи очни движения. Този сигнал може да даде информация на вашия телефон кога е най-подходящият момент да ви събуди. Стори ни се доста полезна джаджа. Много интересено беше и техническото решение за безжичната връзка. Емилиан беше хакнал едно хендс фри устройсто и използваше готовото вече решение на Нокиа, за да направи своя прототип достатъчно евтин и стабилен.

Очила за сънища @Доркбот София, 2011

Група 10.11 свириха на стол. Забавно! Оказа се обаче, че това хич не е проста работа. Бяха измислили специален сензор, който да разпознава кога някой е седнал на стола или се обляга на облегалката. Тази информация на свой ред пращаха на един компютър с Puredata patch, който избираше какъв музикален семпъл да пуска.

Група 10.11 @Доркбот София, 2011

Това беше последната среща на Доркбот за лятото. Очаквайте ни пак през септември.

Доркбот София се организира и координира от Рене Беекман и Албена Баева
в партньорство с the fridge и Роботев.

the fridge logo Robotev logo