През октомври видяхме Симеон Янчев и Михаил Врачански и техния съвместен проект “Будилник GT”. Двамата не обичат да чакат по спирките на градския транспорт. Вместо това предпочитат да се наспиват до последния възможен момент.

Будилникът, който те изобретяват, проверява в интернет кога автобусът, с който сутрин пътуват към работа или училище, ще бъде на спирката и ги буди в най-подходящия момент така, че да са на спирката точно преди автобусът да пристигне. Те ползват информацията от сайта на Градски транспорт за да разберат кога ще е следващият автобус. В процеса на работа обаче им се е налагало често да влизат и да гледат html кода на сайта и като резултат им забранияват достъп до сайта, мислейки ги за хакери. Хубаво беше, че това не се случи в Червената къща и дуото успя да ни демонстрира будилника си.

Симеон Янчев @Доркбот София, 2011

Велика Прахова е завършила скулптора в Художествената академия и в момента следва пак там магистратура “Дигитални изкуства”. “Няма време за книги” е интерактивна инсталация, която критикува забързаното ни ежедневие. Това е книга, от която не можеш да почетеш нито ред. Авторката използва сензори за разтояние, които задействат вентилатори, насочени към отворена книга. Резултатът е, че книгата се прелиства толкова бързо, че практически е невъзможно да прочетеш дори и ред.

Велика Прахова @Доркбот София, 2011

Специално благодарим на Иван Пейков, който направи тези и още много други хубави снимки от седмата среща, както и на Червената къща за това, че намери място за нас в последния момент. Повече снимки на срещата може да видите на фейсбук страницата ни.

Доркбот София се организира и координира от Рене Беекман и Албена Баева
в партньорство с Роботев и „Червената къща - Център за дебат и култура“.

Robotev logo The Red House logo