Доркбот София #9 преди Коледа

“Тълковен генератор” @Доркбот София, 2011

Доркбот София #9 ще се проведе на 24ти ноември от 19:00ч. в Червената къща. Това ще е последната за тази година ежемесечна среща на програмисти, художници, дизайнери, инженери и хоби маниаци.

Този месец Доркбот ще ни срещне с Цвета Богданова и нейният проект “Тълковен генератор”, с Рене Беекман и софтуерната му емулация на хардуер видео-пулт от 1970те години и със Симеон Янчев и неговото решение за синхронизиране на мултиканална видео инсталация.

Цвета Богданова е сценограф и дигитален художник. Нейният първи авторски проект се казва “Тълковен генератор”. Съавтор е Велина Кокалова. Проектът участва на фестивал за съвременно изкуство “Водната кула” и фестивал за дигитално изкуство “Да фест”. С документалния си експеримент авторките целят да приобщят гледащия с правещия изкуство, тълкуващия – с друг тълкуващ. Като резултат от това, те предлагат произведние, постоянно обогатявано с нови идеи, теми или послания, което запазва максимално отворена рамка. Повече за това, какво представлява този генератор, и демонстрация ще видим на самата среща.

Рене Беекман ще ни разкаже как софтуерна емулация на на един аналогов видео-пулт води до нови решения за обработване на образи.

“Направи си сам видео синхронизатор” е поредната лекция от най-активния ни презентатор Симеон Янчев. Сигурно много малко хора се замислят, колко трудно и скъпо е да синхронизираш шест отделни видео-канала. Оказва се, че дори да имаш шест двд плейъра от един модел и марка и ги пуснеш едновременно, на третото повторение видеата ще се разминат. Защо се случва това и къде въобще ти се налага да пускаш шест видеа на отделни монитори повече от веднъж, ще разберем този четвъртък.

Доркбот София се организира и координира от Рене Беекман и Албена Баева
в партньорство с Роботев и „Червената къща - Център за дебат и култура“.

Robotev logo The Red House logo