Фаталният брой 13 на Доркбот София ще се проведе под влиянието на рекорда на Феликс Баумгартнер, който скочи от ръба на атмосферата, и на наближаващия Хелоуин, когато вещиците демонстрират умения по безмоторно летене с метла. Бъдете с нас на 25 октоври от 19 ч. в Червената къща на ул. “Любен Каравелов” 15 в зала “Пеша Николов”. Наши гости ще са Емилиан Лалев и Росен Попов, които ще ни разкажат повече за стремежа си към космоса и алтернативните екологични източници на енергия.

Росен Попов завършва компютърни науки в университета на Манчестър. Занимава се с всякакви щуроти свързани с програмиране, дигитални медии, а наскоро добавя към списъка си и електрониката. Project TINY е част от образователната програма в областта на космическите науки и високи технологии “Космически предизвикателства”. Пред участниците в програмата е поставена задачата да достигнат височина от 30км, да щракнат една снимка от там и след това да успеят да си я приберат. За целта Росен и неговият екип разработват TINY. Това е проследяващо устройство, изградено на базата на платформата Arduino. Устройството, към което е прикрепен фотоапарат, се издига до височина от 30-40км с помощта на балон пълен с хелий.

Project TINY @Доркбот София, 2012

Емилиан Лалев участва не за пръви път в Дорбот София. Той има много разностранни интереси – от науката до изкуството. Този път ще ни представи “Алхимия на свободната енергия” – избрани актуални изследвания в областта на евтината и възобновяема слънчева енергия, и ще демонстрира свои успешни опити за използването и. Емилиан учи психология в Нов български университет в София, а в магистратурата си се занимава с когнитивна наука. Освен техническите изобретения негово хоби е и лютиерството.

"Алхимия на свободната енергия" @Доркбот София, 2012

Доркбот София се организира и координира от Рене Беекман и Албена Баева
в партньорство с Роботев и „Червената къща - Център за дебат и култура“.

Robotev logo The Red House logo