На 12. 10., събота, от 19 ч. Доркбот София ще организира първото издание на Доркбот Tърново, специално за фестивал за съвременно изкуство “Тетрис”. Заповядайте в клуб “Таралеж” на ул. Поп Матей Преображенски 2.

Рене Беекман ще представи на местната публика формата “Доркбот”, а след това ще разберете повече за технологията зад работите на младите автори от Runabout project, Дилян Бакалски и Роман Рачков. След техните презентации ще видите в действие и една от презентираните работи – пърформанса за пишеща машина и траш банджо “ДНК на думите” на Runabout project.

Runabout project е поредица от интерактивни аудио-визуални пърформанси с постоянно сменящ се състав. Началото на проекта поставят Албена Баева и Петя Боюкова през 2009. Те работят с различни музиканти, които искат да експериментират като разширяват изразните си средства. За целта изработват нови музикални инструменти, с помощта на които изследват границите между пърформанса, звука и визуалната интерпретация.

За Доркбот Търново Runabout project ще представят два от инструментите, участващи в поредицата пърформанси “ДНК на думите”. Подгответе се да разберете как е хакната пишещата машина, за да може да свири поезия и как работи електро-акустичния фийдбек, вграден в траш банджото.

“ДНК на думите” @Доркбот Търново, 2013

Дилян Бакалски е изучавал и специализирал “Промишлен дизайн”, “Плакат” и “Дигитални изкуства”. Той ще покаже технологията, която е използвал в една от последните си работи. “Рисуващи роботи” е интерактивна машина за рисуване, която с помощта на публиката създава генеративни изображения.

Дилян Бакалски - “Рисуващи роботи” @Доркбот Търново, 2013

Роман Рачков e дългогодишен opensource и Linux ентусиаст. “Свободна библиотека” е дериват на Pirate box, представляващ – мобилен, безжичен рутер снабден с външен диск. Предназначена е за споделяне и разпространение на свободно дигитално съдържане: изображения, текст или звук. Подходяща е за изграждане на децентрализирани, автономни дигитални библиотеки, достъпни с помощта на мобилен телефон, таблет или лаптоп, дори и на места, на които няма достъп до Интернет. Ще бъде демонстрирана и представена от Роман Рачков, търновец, дългогодишен привърженик и популяризатор на приложения с Отворен код и тяхното интегриране в публичната среда.

„Тетрис” – фестивал за съвременно изкуство – ще се проведе от 10 до 20 октомври 2013 г. в град Велико Търново. Целта му е да запознае публиката със съвременните форми на изкуството – пърформанс, инсталации, видеоарт, съвременен танц. В рамките на „Тетрис” ще бъдат поканени над 30 професионалисти и млади творци.