На 20. 06., събота, от 19 ч. “Доркбот София” ще организира първото издание на “Доркбот Пловдив”, като част от централната изложба “Being Post-Digital” на международния фестивал за дизайн и визуална култура “ONE DESIGN WEEK”. Заповядайте на откриването на изложбата в “Дружество на пловдивските художници” на ул. „Гладстон“ 32 за да видите презентациите на художниците Жанет Сирмай от Унгария, Красимир Терзиев, Албена Баева и Стефан Дончев от България.

Младата унгарска дизайнерка и текстилен артист Жанет Сирмай представя проекта “Soundweaving”, създаден съвместно с фолк музиканта и композитор Билан Таркани-Ковач. Тя превежда традиционни унгарски бродерии в звук посредством перфокарти и малки латерни.

Жанет Сирмай “Soundweaving” @Доркбот Пловдив, 2015

Красимир Терзиев е утвърден български художник, теоретик и преподавател в програмата “Дигитални изкуства” в НХА. В изложбата той участва с инсталацията си “Без заглавие (Moon Paradise)”. С тази работа Терзиев поставя под въпрос усещането ни за реалност, интимна близост и космическа дистанция. Творбите на Терзиев са представяни в Argos Centre for Art & Media (Брюксел), MuHKA (Антверпен), Mucsarnok/Kunsthalle (Будапеща), Generali Foundation (Виена), TATE Modern (Лондон) Stedelijk Museum (Амстердам), St. Lois MoCA, Renaissance Society (Чикаго), The Kitchen (Ню Йорк), Museum of Contemporary Arts (Белград), и 9th. Cairo International Biennale (Кайро).

Красимир Терзиев “Без заглавие (Moon Paradise)” @Доркбот Пловдив, 2015

Албена Баева е млад български художник, чиято работа често поставя под въпрос социалните модели, норми и поведение. В нейните произведения технологията свързва, но и често подрива нашите очаквания, като ни дава шанс да разберем по нов начин себе си и отношението ни към света. В “Being Post-Digital” Баева ще покаже своята работа „Последният Бенджамин“ – интерактивна инсталация, в която едно растение предизвиква публиката да бъде физически активна до степен на изпотяване, за да може то да оцелее по време на изложбата.

Албена Баева „Последният Бенджамин“ @Доркбот Пловдив, 2015

Стефан Дончев е млад български художник, който хаква софтуер и хардуер, за да покаже новите взаимоотношения между нас и технологията около нас. Дончев ще представи инсталация, специално създадена за изложбата. В нея той замества обичайния компютърен интерфейс – екран и клавиатура — със сензорен интерфейс, състоящ се от метални жици и малък принтер. Докосвайки жиците, можем да пишем или рисуваме на принтера.

Стефан Дончев @Доркбот Търново, 2015

Повече за изложбата

Заглавието на изложбата “Being Post-Digital” произлиза от книгата “Дигитално съществуване” на Николас Негропонте от 1995 г. В книгата си той описва прехода от аналоговия към дигиталния свят.

През 2000 г. известният композитор на електронна музика Ким Каскон въвежда за пръв път думата “постдигитално”. Оттогава терминът е широко използван в дискусии за съвременно изкуство и култура. Той описва ситуацията, в която вече не сме загрижени от това да станем дигитални. Нашият свят вече е напълно дигитален и това дълбоко променя начина, по който живеем, работим и мислим. Дигиталното вече не е инструмент, а практика, която има отношение към света.

Основната изложба на “ONE DESIGN WEEK 2015” представя работата на артисти, които творят през погледа на тази постдигитална ситуация. Те поставят под въпрос, подриват или изграждат света ни докато той се формира от прилагането на абстрактните принципи, които са в основата на дигиталната практика на компютъра.

В изложбата участват Ади Уагенкнехт(САЩ), Албена Баева (България), Жанет Сирмай (Унгария), Карл-Йохан Росен (Швеция), Красимир Терзиев (България), LIA (Австрия), Стефан Дончев (България), Фредерик де Уилде (Белгия), Хилес де Брок (Холандия), както и студентите Боряна Петрова, Елена Андреева, Милена Пачеръзова, София Кратчанова и Вълко Чобанов от магистърската програма “Дигитални изкуства” на НХА, София и Станислав Дрча, Стефан Йованович, Милош Чубрило и Зоран Радулович от програмата “Медийни изкуства” на Художествената академия в Нови Сад.

Доркбот Пловдив се организира и курира от Рене Беекман и Албена Баева в партньорство с “ONE DESIGN WEEK”.