Първата среща на Доркбот София за новия сезон ще се проведе на 27 септември от 19 ч. в Червената къща на ул. “Любен Каравелов” 15 в зала “Пеша Николов”. Наши гости ще са Екатерина Данаилова, Албена Баева и Михаил Врачански.

Албена Баева и Петя Боюкова основават Runabout project през 2009 година. Те работят с различни творци, които искат да експериментират и да обогатяват изразните си средства. За целта изработват нови инструменти, които изследват границите между пърформанса, звука и визуалната интерпретация. В последния си проект те работят с Александър Манджуков и София Георгиева и създават интерактивния танцов спектакъл “Азамен”. За него изработват специални косюми, които улавят движението на танцьорите и им дават възможност да създават и контролират звук. Какъв е звукът, как работят костюмите, какви са предизвикателствата и предимствата на тази технология ще разберем от тяхната презентация.

“Азамен” @Доркбот София, 2012

Екатерина Данилова е студент в магистърската програма “Дигитални изкуства” в Националната художествената академия. Интересува се от музика, програмиране и интерактивни системи. Тя ще разкаже за своя проект “Сърцето”. Това е музикален инструмент, направен за студентския фестивал на пърформанса “Шах с пешката”. Екатерина ще ни демонстрира как се свири на сърце и ще ни разкаже повече за това как е направила инструмента.

“Сърцето” @Доркбот София, 2012

Михаил Врачански не за пръв път представя своя интересна идея на Доркбот. Той е ученик от 11 клас в СМГ. Любимото му занимание е хоби роботиката и електрониката. Участва в състезания за Лего роботи First Lego League и сумо-роботи. Той ще представи “Умна нощна лампа”. Този път Михаил работи в тандем с баща си Ивайло Врачански и дядо си Васил Врачански. Това е лампа за спалня, която се управлява с помахване на ръка, свети само към човека, който има нужда от нея и може да “вижда” дали някой става в тъмното, като в този случай пуска слаба светлина. Лампата е реализирана на базата на Ардуино, като допълнително е разработена мощната верига за управление на светодиодните ленти.

Доркбот София се организира и координира от Рене Беекман и Албена Баева
в партньорство с Роботев и „Червената къща - Център за дебат и култура“.

Robotev logo The Red House logo